Nefeles Luxury Residences and Lounge

Αξιοθέατα

Η Αρκαδία είναι ολόκληρη ένα ανοιχτό μουσείο. Είναι αδύνατον να σταθεί κάποιος σ’ ένα ξέφωτο ή ένα σταυροδρόμι και να μη συναντήσει τα χνάρια του Πολύβιου, του Πολέμωνα, του Παυσανία. Οι αρχαιολογικοί και ιστορικοί της χώροι είναι αμέτρητοι.

Αρχαίο Θέατρο Μαντινείας

Η Μαντινεία είναι από τις αρχαιότερες αρκαδικές πόλεις. Απέχει 14 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και προβάλει μέσα στο Μαντινειακό Πεδίο. Ο Όμηρος την ονομάζει Ερατεινή, αξιαγάπητη δηλαδή. Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από το 1887 έως το 1889 από τη γαλλική αρχαιολογική εταιρία έφεραν στο φως ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα δημοσίων κτιρίων. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει την Αγορά, τους ναούς της Ήρας και του Διός Σωτήρα, το επιβλητικό Βουλευτήριο. Το αρχαίο Θέατρο της Μαντινείας δεσπόζει στο δυτικό άκρο της Αγοράς. Είναι από τα λίγα θέατρα που έχουν κατασκευαστεί σε επίπεδο έδαφος και όχι σε λόφο. Γι’ αυτό και έχει ισχυρό αναλημματικό τοίχο που συγκρατεί την τεχνητή επίχωση. Το υλικό κατασκευής του είναι ντόπιος ασβεστόλιθος και λευκό μάρμαρο. Η σκηνή του διατηρείται ανέπαφη σχεδόν, επιτρέποντας και στις ημέρες μας το ανέβασμα παραστάσεων. Το ίδιο ακέραια είναι η ορχήστρα του και οι πρώτες σειρές των εδωλίων του κοίλου. Το θέατρο άρχισε να χτίζεται το 370 π.Χ. αλλά οπωσδήποτε οι εργασίες για τον εξωραϊσμό του συνεχίστηκαν και επί των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων, τουλάχιστον μέχρι το 222 μ.Χ. Στην αρχική του μορφή χωρούσε πάνω από 6000 θεατές. Πρόκειται για εντυπωσιακό δείγμα μνημειακής αρχιτεκτονικής.

Αρχαίος Ορχομενός

Ο Ορχομενός απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 8 χιλιόμετρα από το Λεβίδι. Υπήρξε μια περήφανη ακρόπολη. Είναι από τις αρχαιότερες πόλεις της Αρκαδίας και από τις πιο πολυάνθρωπες. Αναφορά στον Ορχομενό κάνει ήδη ο Όμηρος που τον ονομάζει «Πολύμηλο». Είναι βεβαιωμένη η παρουσία ανθρώπων ήδη από την προϊστορική περίοδο. Πολύ σημαντικά κτήρια έχουν σωθεί: η αρχαία αγορά, το βουλευτήριο, η γέφυρα των αρχαϊκών χρόνων, τα τείχη, ο προϊστορικός τύμβος. Το θέατρο του Ορχομενού είναι από τα πλέον μεγάλα του αρχαίου κόσμου χτισμένο στους ελληνιστικούς χρόνους. Στο χώρο του θεάτρου εκτός από παραστάσεις λάμβαναν χώρα και αγώνες προς τιμήν του Διονύσου. Η Αρτέμιδα, η αυστηρή θεά που έγινε συνώνυμη της Αρκαδίας είχε στον Ορχομενό περίλαμπρο ναό. Εδώ μάλιστα έχει δύο προσωνύμια, Υμνία και Κεδρεάτις. Υπήρχε ξόανο της θεάς φτιαγμένο από σκοτεινό κέδρο και αυτό εκτοξεύει την αρχαιότητα του ιερού σε μεγάλα βάθη.

Μουσείο Αλέξανδρου Παπαναστασίου

Το Λεβίδι είναι η γενέτειρα του σπουδαίου και φλογερού αυτού επαναστάτη πολιτικού, του Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Από το 1976 λειτουργεί λοιπόν εδώ το ομώνυμο μουσείο. Ο Παπαναστασίου, που υπήρξε πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1924 μέχρι το 1932 υπήρξε ένα από τα φωτεινότερα μυαλά του δύσκολου 20ου αιώνα. Υπήρξε ειλικρινής δημοκράτης και πλήρωσε άφοβα το τίμημα των ιδεών του. Σε χώρο του Δήμου Λεβιδίου υπάρχει το μουσείο που ιστορεί το βίο και τις ιδέες του πρωτοπόρου πολιτικού. Εδώ βρίσκεται η μεγάλη του βιβλιοθήκη με σπάνιους τόμους. http://www.mouseiopapanastasiou.gr/

Αγία Φωτεινή Μαντινείας

Ο παράδοξος ναός. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επισκέπτονται την περιοχή αρχικά γιατί έχουν ακούσει να γίνεται λόγος για αυτόν τον μύθο από πέτρα. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Μαντινείας και συνομιλεί μαζί του. Συνδυάζει αρχαιότροπους ρυθμούς με βυζαντινών επιρροών στοιχεία. Επιδιώκει να αποτελέσει μια γέφυρα των πολιτισμών. Κατ’ αρχάς η αφιέρωσή του στην Αγία Φωτεινή απηχεί τη σχέση της Αρκαδίας με το φως. Η αγιογράφηση του ναού συνέχεται από το ίδιο πνεύμα συγκρητισμού. Ο ναός εγκαινιάστηκε το 1972 και αποτελεί ήδη κομμάτι του αρκαδικού μύθου. Το συνολικό αποτέλεσμα αισθητικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον και ακόμα μεγαλύτερο οι πνευματικές προεκτάσεις του εγχειρήματος. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει ηρώο για να τιμηθούν οι πεσόντες στους πολέμους το οποίο διέπεται από την ίδια λογική με το ναό.

BOOK NOW